Onze optredens zijn bedoeld als een muzikaal eerbetoon aan Herman Brood, de meest overtuigende Nederlandse belichaming van het begrip sex, drugs en rock & roll. Ondanks zijn bekendheid vele jaren na zijn dood, zullen maar weinig mensen het muzikale oeuvre van Herman Brood goed kennen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met enerzijds zijn grillige discografie en anderzijds zijn vele nevenactiviteiten op het gebied van tv, film, theater en vooral schilderkunst. Daarom hier een dwarsdoorsnede van Hermans discografie in 10 delen, van 1977 t/m 2000:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10

DEEL 9 A

Fresh Poison (1994) **


De verwachtingen rond de nieuwe CD Fresh Poison zijn hoog. Althans dat moet Herman Brood uitstralen. "Ik heb er alles voor ingezet wat ik in huis heb, mezelf binnenste buiten gekeerd" roept Brood. Het lijkt er meer op dat Brood, inmiddels 47 jaar, het album ziet als z'n laatste poging om weer aan een beetje te proeven aan zijn succes van weleer. Brood zelf weet donders goed dat hij is ingehaald door een nieuwe rock generatie. Daarover zegt hij in een interview: "Het zit me dwars dat ik niet in staat ben in muziek meer dingen letterlijk te doorbreken. Het stoort me nog wel eens dat het Nirvana lukt en dat ik dan achterblijf."

The Wild Romance is vanaf 1994 actief in zijn laatste bezetting. Roy Bakker is vervangen door nieuwe drummer Gus Genser. De Arubaan is een aanwezige drummer, hij mept met veel gebaar en hang naar show er stevig er op los. Wat dat aangaat is hij de overtreffende trap van Roy. Gus beschikt over een stem met een flink bereik, wat het mogelijk maakt om de Bombitas thuis te laten, tot ongenoegen van de Bombitas zelf. Inge Bonthond en Lies Schilp vinden overigens al snel onderdak bij Grupo Sportivo.

Fresh Poison wordt geproduceerd door Ton 'Shell' Schellekens. Het is begin jaren negentig de tijd van platen die door een ringetje te halen zijn qua geluid, maar Fresh Poison krijgt van de producer een zwaar belegen rocksound mee. Vette snaredrums, gitaarmuren, veel lage bastonen afkomstig van Ivo's vijfsnaar en wat het meest opvalt is het grote aantal zang overdubs. Een gemiddeld zanglijntje bevat minstens driemaal de stem van Herman, liefst nog eens aangevuld met tweemaal die van Gus. Het komt het album niet ten goede.

Fresh Poison bevat een aantal mooie rockliedjes met kop, staart en aardige hook zoals 'Comin Off', 'Clear' en 'Wonder'. Daarnaast zijn er fraaie dromerige popsongs als 'Touch' en 'Rainbow'. 'Steal' is een rock 'n roll plaatje in het verlengde van de Beach Boys. Brood had uit zijn Amerikatijd in 1979 ongetwijfeld nog een tekst liggen van Kim Fowley en gebruikte die voor 'Dreams'. 'Forever' wordt na 'Freeze' voor Fresh Poison opnieuw opgenomen en vormt een welkom rustpunt op driekwart van de plaat. Dit keer blijven de vreselijke synthesizers achterwegen, met een smaakvoller resultaat tot gevolg. Toch beklijft de muziek op Fresh Poison vrijwel nergens. Het songmateriaal is te vaak dertien-in-een-dozijn, vlak of afgeraffeld.

Live gaat het Herman niet beter af. Brood krijgt steeds meer moeite om te presteren op de momenten dat het moet. Het is steeds vaker de vraag of Herman wel op komt dagen. The Wild Romance neemt daarom regelmatig de eerste set met Gus als vervangend frontman voor rekening. Manager Koos van Dijk zorgt er vervolgens voor dat hij Herman vlak voor de tweede set binnen brengt. En ook die tweede set is soms nog een worsteling, getuigen steeds minder stabiel bewegen tussen piano en microfoonstandaard, wispelturige overgangen, vergeten teksten of verkeerde toonsoorten waarmee hij het zijn band soms erg lastig maakt om een nummer tot een goed einde te brengen. Zijn stemvolume is bovendien steeds vaker ontoereikend. Op die momenten, vaak tegen het slot van een concert, moet drummer Gus Genser tijdelijk de vocalen voor zijn rekening nemen. Zonder de kennis van nu, kan niet anders geconcludeerd worden dat Herman over zijn hoogtepunt heen is. En met de kennis van nu, had iemand indertijd Herman wellicht van het podium moeten houden.


Foto: Herman Brood & his Wild Romance in 1994 met v.l.n.r. Boris van der Lek, Inge Bonthond, Ivo Severijns, Lies Schilp, Gus Genser, Herman Brood en David Hollestelle Jr.

DEEL 9 B

50 The Soundtrack (1996) *


Herman en band staan behoorlijk in de schijnwerpers. Jan Eilander schrijft Rock 'n Roll Junkie, een verhaal over het fenomeen Brood. Eilander maakt onder dezelfde titel ook een onderhoudende documentaire. Herman komt nog steeds graag op TV, ook een uitnodiging voor Villa Felderhof slaat hij niet af. Als Herman bijna vijftig wordt ontstaat het plan om een plaat met duetten te maken. Het moet de soundtrack worden van iemand die 50 wordt.

Helaas zijn de duetten te vaak opgenomen met gasten die te weinig hebben of hadden met de carrière van Brood. En ook is het de vraag wie er nog zit te wachten op een zoveelste versie van 'Saturday Night' (er volgen er overigens nog twee). Wel noemenswaardig zijn de duetten met Henny Vrienten en Jules Deelder, niet toevallig met bevriende artiesten waarmee Herman al eerder bewezen had tot vruchtbare samenwerking te komen. De single 'Pijn' met Van Dik Hout wordt nog een heel bescheiden hitje. De rest van de tracks zijn het beluisteren waard, soms zelfs vermakelijk, maar verre van opzienbarend. Het bijbehorende feest in Paradiso was ongetwijfeld legendarisch, de plaat duidelijk niet. Toch verkoopt de CD boven verwachting goed.

Ter eren van het feit dat Herman Brood in 1997 twintig jaar in de rock 'n roll vertoeft komt '1977-1997 20 Years of Rock & Roll' uit. Het is een mooi verzorgde verzamelaar, niet helemaal volledig vanwege rechten, maar wel met een uitgebreid boekje in een uitklapverpakking, waardoor de dubbel-cd in het lage BTW-tarief valt. Dat laatste is vermoedelijk bekokstoofd door manager en geboren handelaar Koos van Dijk. Naar aanleiding van deze release volgen weer diverse optredens waaronder ook in Tilburg. Hierbij worden opnames gemaakt en uitgezonden door MTV. Met handig getimede ondersteuning op leadzang van Gus Genser respectievelijk Bertus Borgers weet Brood zich er vakkundig goed vanaf te brengen. Het is uiteindelijk één Hermans laatste grote shows met The Wild Romance.

Herman Brood & his Wild Romance inclusief Bertus Borgers live in Tilburg (1997):
youtube.com/watch?v=QBjedNKUbRM


Foto: Herman Brood op MTV

RL, mei 2015

De 10 delen:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10

© K69 MUZIEK & ORGANISATIE  |  SITE BY KETZ