Onze optredens zijn bedoeld als een muzikaal eerbetoon aan Herman Brood, de meest overtuigende Nederlandse belichaming van het begrip sex, drugs en rock & roll. Ondanks zijn bekendheid vele jaren na zijn dood, zullen maar weinig mensen het muzikale oeuvre van Herman Brood goed kennen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met enerzijds zijn grillige discografie en anderzijds zijn vele nevenactiviteiten op het gebied van tv, film, theater en vooral schilderkunst. Daarom hier een dwarsdoorsnede van Hermans discografie in 10 delen, van 1977 t/m 2000:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10

DEEL 5 A

Modern Time Revive (1981) ***


Al tijdens de promotietour van 'Wait a Minute' vindt manager Koos van Dijk een nieuwe gitarist die mogelijk kan meten met de eerder vertrokken gitarist Lademacher. Het is David Hollestelle jr. de benjamin van drie gitaar spelende broers. Na een voorprogramma in Hilversum mag z'n band 'Roberto Q and The Boppers' de rest van de tour mee als support act. Herman vraagt hem niet veel later, David is nog maar begin twintig, bij de band. Ook de rest van de Wild Romance wordt gevuld met de jonge broekies Wally Langdon op bas en Anthony Del Monte Lyon op drums.

De uitspraak 'Moderne tijden herleven' van Jules Deelder wordt door Brood letterlijk vertaald om als nieuwe album titel te dienen. Rinus Gerritsen wordt aangetrokken om de productie van het nieuw album te verrichten. Hij treft Herman in een gezonde en energieke toestand. In een interview enkele jaren later klaagt Gerritsen over de kwaliteit van de band. Ze hadden te weinig ervaringen, speelden niet strak genoeg en eigenlijk was alleen die gitarist ok. Toch weet Gerritsen een mooie productie af te leveren. Het geluid is direct, en voor jaren tachtig begrippen redelijk droog. De blazers, toetsen en gitaren in balans. Zeer fraaie nummers zijn 'Little girls', 'Proud' en 'Zockebye time'.

Enige cover op het album is 'No more Dancin' in the Street' van John Hiatt. De rest van de muziek komt voornamelijk uit de koker van gitarist Hollestelle. Al leunt het akkoordenschema van 'Checkin out' wel heel erg op 'Hey Joe', bekend geworden van Jimi Hendrix. Over de gehele linie is Modern Time Revive een zeer constant en goed album.

Terwijl in de studio nog met drie anonieme dames fraaie achtergrondzang wordt vastgelegd gaat Brood in eerste instantie live op pad zonder The Bombitas. Waar Herman vroeger kon terugvallen op bijvoorbeeld een Meerman die refreinen en soms complete coupletten meezong moet Herman, toch al geen Paverotti, het nu alleen doen. Verstandig als manager Koos van Dijk is, scout hij voor de tour Robbie Schmitz en Ella Sandino. Het oog wil immers ook wat, zal Koos gedacht hebben.

'Little Girls' door Herman Brood & his Wild Romance zonder Bombitas, live in Warffum (1981):
youtube.com/watch?v=gdmueCAaPSM

'All the girls are crazy' door Herman brood & his wild romance met Bombitas, live in Zweeloo (11-09-1982):
youtube.com/watch?v=Yobw1PMN2Qk

'Little Girls' door Herman Brood & his Wild Romance (1981) playback act in TV-programma 'Pubertijd' inclusief lift en interview met Ivo de Wijs:
https://www.youtube.com/watch?v=wdwh8oElaVU


Foto boven: Herman Brood & his Wild Romance in 1981 met v.l.n.r. Wally Langdon, Herman Brood, David Hollestelle jr. en Athony Del Monte Lyon

Foto onder: Herman Brood & his Wild Romance in 1981 met v.l.n.r. David Hollestelle jr., Athony Del Monte Lyon, Wally Langdon, Herman Brood, Ella Sandino en Robbie Schmitz


DEEL 5 B

Frisz & Sympatisz (1982) **


In de aanloop naar Frisz & Sympatisz wordt de single 'In the heat of the Night' uitgebracht. 'Hot Shot' uit 1980 is op dat moment de laatste single die goed werd verkocht. Maar ook 'In the heat of the Night' flopt. Toch kan het producers duo Tom Barlage en Willem Ennes verder aan de slag met The Wild Romance in een studio in een voormalige boerderij te Zuidbroek, Groningen. De klankkleur van de plaat wordt aan de jaren tachtig geldende normen aangepast. De galm op drum en zang wordt lichtjes opgeschroefd. Het album kan als gevolg hiervan de tand des tijd lastig doorstaan.

Er heeft een nieuwe drummer Roger Angelo plaats genomen op de drumkruk. Maar de belangrijkste bezettingswijziging is het feit dat Bertus Borgers aansluit nadat zijn Sweet d'Buster uit een is gevallen. Bertus speelde op de vorige LP's al menig saxofoon solo in, maar krijgt nu een prominentere rol als zanger die kracht moet bij zetten in diverse nummers en wordt toegevoegd als permanent lid van de liveband.

Muzikaal gezien is er steeds meer rock in de plaats van rock 'n roll en blues. Het merendeel van de tracks op Frisz & Sympatisz komt wederom van de hand van Hollestelle. Bluesballade 'If Love is dead' is van de hand van 'Bram Wieczorek' (a.k.a. Van Diem). Verder zijn twee covers opgenomen. De cover 'Kissed me' is een beetje flauw. 'Hold Back the night' is een ietwat obscure cover van Tony Sciuto die wel geslaagd genoemd mag worden. In 'Side line' wordt weinig subtiel naar 'Saturday night' verwezen. Zeer zeker geslaagd zijn 'Job' en 'I gotta know'.

The Wild Romance treedt in '81 en '82 veelvuldig op in Duitsland, waar Herman nog altijd aardig populair is gebleven. Vandaar dat hij de fans trakteert op een Duitstalige track 'Berlin Schmerzst'. De productie en het verschrikkelijke steenkolen Duits doen de track echter de das om. De in het Duitse supermarktwezen nog steeds gangbare marketingtermen Frisch und Sympatisch doet Herman met deze plaat eigenlijk geen recht. Daarvoor klinkt het album inmiddels te gedateerd en zijn de tracks te zwak.

Herman Brood & his Wild Romance - Borne Live 1982 (Full concert met intermezzo):
youtube.com/watch?v=7v9bAzzh9RM


Single 'In the heat of the Night' (1981)

RL, mei 2015

De 10 delen:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10

© K69 MUZIEK & ORGANISATIE  |  SITE BY KETZ